欢迎访问华侨大学信息科学与工程学院!

旧版回顾 | 华大首页 | ENGLISH

科学发展观
元顺IC设计中心
系统科学研究所
网上问卷调查
光学与光子学研究所
电工电子实验中心
信息学院校庆专题网

您的位置: 首页  | 科研动态

华大系统科学论坛:Collective dynamics induced by inertia
2017-04-05

华大系统科学论坛   No. 2017-07

纪鹏

复旦大学类脑智能科学与技术研究院

复旦大学数学与科学学院

报告摘要:

The Kuramoto model has become the most popular to describe collective dynamics emerging in a wide range of complex systems, along with its variations. Among these models, the Kuramoto model with inertia has been extensively investigated in power grids. In this talk, I would like to introduce our two recent results on collective dynamics induced by inertia. Firstly, I will focus on the emergence of local synchronization (consisting of secondary synchronization, tertiary synchronization and so on termed with respect to their synchronization frequency) within the Kuramoto-desynchronization region in the globally coupled non-identical oscillators induced by inertia. Secondly, I will focus on how synchronization rates can be regulated by time delay, phase shift and inertia at a constant collective frequency. Especially, we consider linear dynamics near synchronized state and calculate the relaxation rate.

报告人简介

纪鹏,复旦大学类脑智能科学与技术研究院青年研究员,于2015年在德国柏林洪堡大学获得博士学位 summa cum laude),之后在德国波茨坦气候研究所做博士后,导师Jurgen Kurths教授。主要研究非线性动力学,电网稳定性,基于二阶Kuramoto模型的同步和稳定性分析。目前以第一作者或通讯作者在Physics ReportsPhysical Review Letters等期刊发表多篇SCI文章。

时间:2017411日(星期二)下午15:00-16:30

地点:机电信息实验大楼B430

华侨大学信息科学与工程学院

华大首页  |   学院概况  |   联系我们